4- ثبت اجباری طالقان 1342
در زمان اجباری شدن قانون ثبت اسناد و املاک در طالقان، برای اراضی فعلی روستای سوهان، پلاک 135 اصلی ثبت طالقان، اختصاص داده شد. البته اراضی و مراتع سوهان تا آن زمان، در حدود چهار/پنجم محدوده تاریخی سند خان احمد گیلانی بوده است.
زیرا بخشی از زمین های جنوبی بالای رودخانه شاهرود، شامل محدوده فعلی روستای روشنبدر و اراضی روستایی آن، با پلاک ثبتی 138 اصلی و نیز برای مزرعه سوهان چال و پیری لنگه در جنوب سوهان و بالای روستای روشنبدر، پلاک ثبتی 141 اصلی طالقان، تعیین گردید.
هم چنین، اراضی تپه لوآسان، (پلاک ثبتی 136 اصلی طالقان) از طرف سوهانی ها، جهت تامین مخارج عاشورای حسینی ع، در اختیار اهالی محترم روستای کشرود واگذار شده بود.
لذا در زمان ثبت عمومی سال 1342، مجموع تقریبی مساحت مراتع و اراضی کشاورزی روستای سوهان، پلاک اصلی 135 ثبت طالقان، در حدود 3000 هکتار برآورد شده است.
در آن زمان، برای انواع قطعات اراضی مسکونی، باغات، زمین های آبی زار و بقیه اراضی دمیزار، در حدود 3650 فقره اظهارنامه و تعیین پلاک فرعی، اقدام گردید. لکن به دلیل مشکلاتی، امکان تحدید حدود و صدور سند مالکیت، تا دهه 80 شمسی، فراهم نشد.
در حال حاضر، امکان تکمیل عملیات ثبتی و صدور سند مالکیت، برای همه زمین ها وجود دارد. لذا برای محدوده اصلی خانه های روستایی سوهان، بافت قدیم، با پیگیری بنیاد مسکن طالقان، به صورت مشترک، عملیات ثبتی به پایان رسید و اسناد مالکیت تک برگی، از طرف اداره ثبت، صادر شده است.
برای سایر خانه ها، باغات و زمین های آبی زارها و مقدار کمی از دمی زارها، در حال تنظیم صورت جلسات تحدید حدود و انتشار آگهی و صدور سند مالکیت، میباشند.
لکن برای زمین های دیم اطراف روستای سوهان، متاسفانه به دلیل رها کردن عرصه ها و عدم بهره برداری، بسیاری از افراد سوهانی، اسم مزارع قدیمی و حتی محل زمین های پدری خود را، نمی دانند و برای رفتن به این زمینها، نیاز به راهنمایی و حضور برخی اهالی مطلع می باشد.
لذا جهت یادآوری زحمات سوهانیان قدیم، که با سرسختی، از اراضی میراث آباء و اجدادی خویش، حفاظت میکردند، اسم مزارعی که برای آنها، قطعات پلاک فرعی ثبتی، تعیین شده است، بازخوانی میگردد.
اهمیت مسئله در این است که، در زمان توزیع اظهارنامه های ثبتی، ماموران ثبت طالقان، در معیت کدخدا و بزرگان محلی، با بازدید زمین ها، طبق موازین قانونی همان زمان نیز، برای زمین های موات و رها شده، حاضر به قبول تخصیص پلاک فرعی نبوده اند.
بنابر این، داشتن پلاک فرعی ثبتی، به دلیل وضعیت زیر کشت بودن اراضی دیم آن زمان، نشان دهنده موات نبودن و دایر بودن زمین های مذکور و اماره قطعی سابقه احیاء و عمران و مالکیت اختصاصی، می باشد.
از حدود 3650 پلاک فرعی از پلاک 135 اصلی سوهان، در حدود 300 قطعه، زمین های با ابنیه، عمارت و طویله و باغات و مزرعه آبی زار، داخل محدوده مسکونی بسیار قدیمی روستا، بوده است.
بقیه قطعات فرعی، بعنوان باغ یا زمین آبی زار و بیشتر زمین دیمی زار، در اراضی و مزارع اطراف روستای سوهان اعلام شده است که حسب دفتر اظهارنامه ثبتی، شامل مزارع زیر می باشد:
بُن دشت، حدود 280 قطعه. چاک بلو، حدود 255 قطعه.
آسیاب سر، حدود 55 قطعه. جو بُن، حدود 80 قطعه.
آلِش نو،حدود 100 قطعه. آن دست، حدود 240 قطعه.
باغ کو، حدود 120 قطعه. خرمنان، حدود 70 قطعه.
نوگل، حدود 75 قطعه. گَم باکول، حدود 140 قطعه.
خره خسان، حدود 115 قطعه. بوردشت، حدود 220 قطعه.
ریگ دشت، حدود 20 قطعه. شلانک دیمان، حدود 10 قطعه.
میان راه پائین، حدود 140 قطعه. میان راه بالا، حدود 175 قطعه.
تخت چال بالا، حدود 55 قطعه. تخت چال پائین، حدود 25 قطعه.
کله چال، حدود 210 قطعه. رَزان، حدود 40 قطعه.
آرمت لو، حدود 100 قطعه. پنبه جارک (مرگ دشت)، حدود 50 قطعه.
جیرین چال (مرگ دشت)، حدود 50 قطعه. دنبلی سامان، حدود 70 قطعه.
رُبار سنگ (مرگ دشت)، حدود 65 قطعه. سنگ چالُک (مرگ دشت)، حدود 45 قطعه.
سنه دیمان (مرگ دشت)، حدود 90 قطعه. مرگ دشت چال، حدود 55 قطعه.
آفتابی دیم، حدود 10 قطعه. سرین چال، حدود 55 قطعه. بوری دیم (مرگ دشت)، حدود 60 قطعه.
نودیمان، حدود 30 قطعه. گل چال، حدود 40 قطعه. رُبا پُشته، حدود 30 قطعه.
چال چالکان، حدود 25 قطعه. ذولکان، حدود 60 قطعه. مگس لان، حدود 70 قطعه.
گفتنی است، مساحت تقریبی بیشتر قطعات فوق، بر اساس چند مَن بذر افشان (اغلب گندم) برای کشت در زمین، اعلام شده است. به طور تقریبی، هر من بذرافشان، بین 150 تا 200 متر مربع، قابل تطبیق است.
متوسط مساحت زمین های آبیزار سوهان حدود 500 متر مربع، و زمین های دیم حدود 1200 متر مربع میباشد که به دلیل موقعیت کوهستانی، به صورت کرت بندی و برای کشت و زرع، توسط ماشین های کشاورزی و به صورت نوین، مناسب نیست.
هم چنین، به دلیل تقسیم زمین ها، بین وراث هر خانواده، بسیاری از آنها نیز، به قطعات بسیار کوچک، تبدیل شده است، لذا هزینه نگهداری و کشت و زرع فردی در آنها، به شیوه سنتی، مقرون به صرفه نیست.
|

مزرعه بزرگ آسیو سر سوهان

منطقه میان راه

مزرعه خره خسان سوهان

مزرعه آلش نو سوهان
|