پراچان طالقان به سه هزار تنکابن


دامنه جنوبی علم کوه

پراچان طالقان، گردون کوه

آب گرم سه هزار تنکابن

8 و 9 شهریور 1396


برنامه طبیعت گردی و به عبارتی، کوه پیمائی از طالقان به سمت تنکابن، یکی از برنامه های جالب کوهنوردی می باشد.
در مورخه چهارشنبه 8 شهریور سال جاری، به همراه آقای مومن علی صالحی، این برنامه به مدت دو روز انجام شد، که گزارش آن بشرح ذیل، تقدیم میگردد.
با تشکر
حسین زینعلی
ساعت 4 صبح چهار شنبه مورخ 8 شهریور 96، از روستای سوهان با ماشین به سمت روستای پراچان حرکت گردید.

جاده آسفالته از سوهان به سمت شهرک مرکز طالقان و سپس به سمت جوستان مرکز بخش بالا طالقان و درنهایت به سمت روستای پراچان، در حدود 55 کیلومتر، میباشد.

ساعت پنج و ربع، به روستای پراچان رسیدیم. ارتفاع آن از سطح دریا، در حدود 1850 متر اعلام شده است.




مسیر جاده خاکی پراچان به معدن سنگ



دره پراچان طالقان

برای شروع حرکت از جاده خاکی، شمال روستای پراچان و به سمت سرچشمه رودخانه شمالی روستا، به طرف معدن متروکه حرکت گردید.

برخی قسمت های جاده شنی، در حال حاضر قابل استفاده است، این جاده در سالهای گذشته برای بردن سنگ از معدن، در کنار رودخانه، احداث شده است.


آبشاری زیبا در دره پراچان
طول جاده شنی، در حدود 7 کیلومتر است، که بعد از متروکه شدن به دلیل سیلاب های فصلی و عدم بازسازی، در چندین نکته، جاده شنی، مسدود می باشد.

به طور متوسط، در حدود دو ساعت پیاده روی، برای طی جاده معدن، مورد نیاز است. شیب جاده مناسب و به دلیل همجواری در کنار رودخانه و کوه های اطراف آن، مسیر بسیار زیبا و جذابی است.



ابتدای راه مالرو به سمت دروازه

دروازه سنگی، در مسیر دمچه
در حدود ساعت 7 صبح به محل معدن، ارتفاع در حدود 2400 متر، رسیدیم.

در منطقه، یک کانکس قدیمی، وجود داشت. بعلاوه آثار سنگ بری و دست نوشته های کوهنوردان، ملاحظه میشود.

ادامه مسیر جاده شنی، از معدن به سمت بالا و راست و همچنان در کنار رودخانه یا نهر بزرگ منطقه، به صورت راه مالرو، ادامه دارد و به خوبی قابل شناسائی است.

در حدود یک کلیومتر در مسیر معدن به سمت سرچشمه رودخانه، راه مالرو از رودخانه فاصله گرفته و از طریق یال سمت راست به بالا، به صورت پیچ در پیچ امتداد می یابد.

راه مالرو برای استفاده از قاطر دامداران محلی می باشد و مسیر مناسب کوهنوردی است. البته از مسیر دره رودخانه نیز به می توان به سمت بالا صعود نمود که در بعضی نقاط، مسیر صعب العبور می باشد.


بر فراز دروازه سنگی

نمایی از مسیر به سمت دمچه، دره پراچان
ما در حدود ساعت هفت و نیم صبح، به ابتدای راه مالرو از دره به سمت بالای تپه، رسیدیم.

با برپایی آتش برای تهیه چای و خوردن صبحانه، در حدود نیم ساعت، استراحت گردید.

در حالیکه در ابتدای راه، بلوک سنگی دروازه، در یال سمت راستی، قابل مشاهده است، از مسیر راه اصلی مالرو، ادامه مسیر داده شد.

ساعت 8 صبح، از طریق راه مالرو، به سمت یال سمت راستی و رفتن به منطقه دُمچه، حرکت گردید.

مسیر راه مالرو، از روی یال موجود (گرده ماهی) و کم کم از رودخانه، که در سمت چپ واقع شده است، فاصله می گیرد. بعد از حدود 40 دقیقه حرکت، به محل دروازه سنگی میرسیم.


ابتدای دره بزرگ دمچه - ارتفاعات هزار چم و گردون کوه


این منطقه یک قطعه سنگ بزرگ هلالی شکل، به عرض کلی حدود 10 متر و طول 6 متر و عرض حدود یک متر، وجود دارد که داخل آن، به صورت طاق خمیده می باشد.

ارتفاع این منطقه از سطح دریا، در حدود 3000 متر، اعلام شده است.

بعد از گرفتن عکس و کمی استراحت، در ادامه مسیر، حدود دو و نیم ساعت، با شیب متوسط به سمت بالا و روی یال های کشیده شده، به سمت دره بزرگ دمچه، می رود.

البته بعد از مقداری کوهپیمایی، یک مسیر سمت راست راه مالرو کوچکتر، قابل مشاهده است که برای دسترسی دامداران محلی، در دامنه های غرب کوه لشکرک، مورد استفاده است.

نمایی از دره سرسبز دمچه


دره سرسبز دمچه

لکن مسیر اصلی به دمچه، راه مالرو بزرگتر و به خوبی قابل تشخیص است که بعد از اوج گرفتن مسیر، به سمت چپ و بالا، امتداد دارد.

با تمام شدن شیب مسیر و گذشتن از آخرین گردنه موجود، دره بسیار بزرگ و زیبا و سرسبز دمچه، ارتفاع حدود 3200 متر، مشاهده میشود.

ما بعد از سه ساعت کوهنوردی، در حدود ساعت 11 به منطقه دمچه می رسیم.

منطقه دمچه دارای سبزی زیاد و آب فراوان است و محل نگهداری گله های گوسنفد روستای پراچان در تابستان میباشد.

اکثر کوهنوردان، سعی می کنند برنامه ایشان به نحوی باشد که در این محل، شب مانی واستراحت بیشتری داشته باشند.


چادر دامداران در دمچه، در دور دست ارتفاعات میش چال

در سمت جغرافیایی شرق تا شمال شرقی دره دمچه، دامنه های یال کوهستانی کوه لشکرگ بزرگ به سمت هزار چم تا گردن کوه، واقع شده است که یال کوهستانی ارتفاعات مذکور، دره پراچان یا دمچه را از دره حصار چال علم کوه جدا مینماید

در ادامه سمت جغرافیایی، شمالی تا غربی دره دمچه، در دامنه های یال کوهستانی گردون کوه به سمت کوه میش چال (آخرین ارتفاعات الموت)، واقع شده است که یال کوهستانی مذکور، دره پراچان را از دره سه هزار تنکابن، جدا می کند.

گفتنی است، یال کوهستانی از قله گردون کوه به سمت مناره و خرسان و غرب علم کوه، دره حصار چال را از دره سه هزار، جدا می نماید.

یخچال های دائمی دامنه های هزار چم، شمال دمچه


نمایی از دره دمچه، از محل سرچشمه های آن

راه مالرو از سمت راست دره پراچان به سمت وسط و بالای منطقه دومچه، در نزدیکی سرچشمه نهر های موجود منطقه، ادامه دارد.

بعد از مقداری ارتفاع گرفتن در دامنه های شمالی دمچه، راه مالرو، به دو قسمت تقسیم می شود. ما در حدود ساعت یازده و نیم، به این منطقه رسیدیم.

راه سمت راست، به طرف گردنه و یال و قله کوه هزار چم، به صورت پیچ در پیچ یا به اصطلاح طالقانی، چم به چم، به طرف بالا میرود.

شاید اسم هزار چم برای این منطقه، اشاره به پیچ های زیاد مسیر باشد.

از بالای گردنه هزار چم، در حدود 4000 متر ارتفاع، برای رفتن به سمت قله کوه هزار چم، لشکرک بزرگ از طرف راست یال مذکور و برای رفتن به سمت جنوب گردون کوه از مسیر سمت چپ، قابل استفاده است. که مسیر حرکت کوهنوردان، در هر دو مسیر، قابل تشخیص است.

نمایی از سرچشمه های دامنه گردون کوه، شمال دمچه

هم چنین، از محل گردنه هزار چم، به سمت شمال، دره بزرگ حصار چال در پائین مشاهده میشود که دریاچه آن، مثل نگینی رنگین، در زیر نور آفتاب، درخشان میباشد.

اکثر کوهنوردانی که قصد صعود به علم کوه را دارند، در ادامه راه مالرو به سمت دره حصار چال رفته و در بالای دریاچه از طریق دامنه های کوه مرجیکش به سمت شمال، به دامنه جنوبی علم کوه رفته و در ادامه مسیر، به قله علم کوه صعود می شود.

اما کسانی که قصد رفتن به دره سه هزار و گردنه میش چال را دارند، در شمال منطقه دمچه، مسیر سمت چپ راه مالرو، که با کمی شیب، به طرف غرب می رود را انتخاب می نمایند.

ادامه راه مالرو به تدریج شیب گرفته و بعد از چندین پیچ یا چم، بر روی گردنه و یال گردن کوه به سمت میش چال قرار میگیرد.

در نزدیکی قله هزار چم


گردنه هزار چم- پشت سر، ارتفاعات جنوبی علم کوه

کوهنوردانی که قصد صعود از جبهه غربی گردون کوه را دارند، از روی یال میش چال به سمت راست و بالا حرکت می کنند.

از روی قله گردون کوه، مسیر دشوار کوهنوردی به سمت قله کوه مناره، ستاره، خرسان ها و ویرانه کوه، برای رفتن به غرب علم کوه و قله آن، بسختی قابل استفاده است.

هم چنین برای رفتن به قله کوه میش چال از روی ادامه یال مذکور به سمت چپ و پائین، قابل استفاده است.

البته راه مالرو به سمت دره و آب گرم سه هزار، از روی گردنه میش چال به سمت پائین دره و سمت شمال جغرافیایی ادامه دارد که بعد از چندین پیچ با شیب زیاد، به ابتدای دره و اولین سرچشمه های رودخانه سه هزار، میرسد.

با توجه به استفاده زیاد از مسیر مذکور توسط کوهنوردان و دامداران محلی، ادامه راه مالرو به سمت پائین و آبگرم سه هزار و روستای درجان، به خوبی قابل مشاهده است.

دره زیبای حصار چال - جنوب علم کوه

ما نیز ابتدا، در مسیر دو قسمت شدن راه مالرو در شمال دمچه، بعد از مقداری استراحت، مسیر حرکت به سمت گردنه هزار چم را انتخاب کرده و بعد از یک و نیم ساعت صعود، در حدود ساعت 13 صبح به گردنه هزار چم، میرویم.

در اینجا تمامی قله های بزرگ البرز، بیش از 4000 متر ارتفاع، مثل مرجی کش، سیاه سنگ، شاخک، علم کوه، خرسان، گردون کوه، میشل چال، شاه البرز، لشکرگ، و نیز دره بزرگ دمچه پراچان در جنوب و دره بزرگ حصار چال در شمال، به خوبی مشاهده میشود.

از آنجائیکه برنامه ما، رفتن به آب گرم سه هزار، از طریق غرب ارتفاعات علم کوه بود و انتخاب مسیر فرود به حصار چال و صعود از مرجی کش به علم کوه، باعث میشود، ادامه حرکت به سمت آبگرم سه هزار، در یک روز، بسیار سخت شود.

لذا تصمیم به صعود به گردون کوه و ارتفاعات غرب علم کوه شد.

یال گردون کوه به قله مناره، خرسان ها و غرب علم کوه


سمت شمالی کوه گردون کوه - حدود 4400 متر ارتفاع

به این جهت، در ادامه یال هزار چم به سمت گردون کوه، در ارتفاع 4000 متری، از مسیر لغزشی و ریزشی، دامنه های غربی به سمت جنوب غربی گردون کوه، تراوس و حرکت گردید که فوق العاده مسیر دشواری بود.

درحدود یک ساعت طول کشید تا از گردنه هزار چم به سمت یال گردون کوه به بالای گردنه میش چال، برویم. به دلیل وضعیت دشوار مذکور، انرژی بسیار زیادی صرف گردید.

سپس با مقداری استراحت در بالای گردنه میش چال و در دامنه جنوبی گردون کوه، حدود ساعت 14/30 مسیر راه دسترسی به سمت قله گردون کوه، یعنی راه مالرو که از گردنه میش چال به سمت قله گردون کوه می رود، به سمت قله گردون کوه، صعود گردید.

در ساعت 16 و بعد از یک و نیم ساعت صعود در شیب سنگین مسیر، به قله گردون کوه، حدود 4400 متر، رسیدیم. در حدود نیم ساعت، استراحت بالای قله و عکس برداری و سپس از همان مسیر یال گردون کوه به گردنه میشل چال، به سمت پائین، برگشت شد.

از فراز گردون کوه - یال به سمت میش چال

جهت پیمایش کمتر مسیر اصلی، قبل از رسیدن به گردنه میشل چال وراه اصلی مالرو دمچه به سمت سه هزار، به سمت دره سه هزار به صورت میان بر، از مسیر پرشیب دامنه جنوب غربی گردون کوه به سمت دره سه هزار حرکت گردید.

بعد از یک ساعت حرکت در شیب های سنگین به سمت پائین، در حدود ساعت 16/45 در محل سرچشمه های رودخانه سه هزار، در مسیر راه مالرو اصلی به سمت آب گرم سه هزار، قرار میگیریم.

بعد از کمی استراحت و تجدید قوا، در حدود ساعت 17 حرکت به سمت پائین دره سه هزار و آب گرم آن از مسیر راه مال رو، ادامه داده میشود.

در حدود سه و نیم ساعت راه پیمایی با شیب متوسط به سمت پائین رودخانه سه هزار، در حدود ساعت 20/45، و در تاریکی شب، به محل آب گرم سه هزار می رسیم. بلافاصله نسبت به استحمام و آب درمانی، اقدام گردید، که فوق العاده لذت بخش بود به نحوی که خستگی مسیر، کاملا از بین رفت!

دره سه هزار - از فراز گردون کوه


یال میش چال به سمت قله گردون کوه

آب گرم سه هزار، یا مشهور به آب گرم حضرت سلیمان و بلقیس، به صورت حوضچه کوچک زیر بلوک سنگی و در حدود 55 درجه حرارت و دارای خواص متعدد و برای استحمام و رفع عوارض و درهای مفاصلی و پوستی، بسیار مناسب است.

مکان آب گرم، به صورت یک دخمه کوچک، یک ونیم متری در دو و نیم متری، با چند پله به سمت درون آن می باشد. در صورت بسته بودن لوله محل خروج آب گرم، نزدیک به 45 سانت عمق دارد.

ابتدای دره سه هزار - دامنه جنوبی یال میش چال به گردون کوه

صبح روز بعد، پنج شنبه 9 شهریور 96 نیز، از آب معدنی استفاده دوباره شد و حتی بعد از صرف صبحانه، برای بار آخر، داخل آب گرم شدیم.

در ساعت 9/30 صبح، به سمت روستای درجان، از مسیر راه مالرو، به سمت پایین حرکت گردید. راه مالرو در کنار رودخانه سه هزار می باشد. در حدود دو تا دو و نیم ساعت، زمان برای رسیدن به روستای درجان، مورد نیاز است.

سرچشمه های دره سه هزار


مکان عمومی آب گرم دره سه هزار

بعد از دو ساعت پیاده روی، در حدود ساعت 11/30 به منطقه دو راهی آب گرم سه هزار با رودخانه شلف رود و مزارع لوبیای روستای میان رود می رسیم که آخرین محل تیرهای برق، از منشاء روستای درجان و چندین محل استراحت خانوادگی، مشاهده میشود.

ادامه راه مالرو به سمت پائین که از رودخانه سه هزار جدا میشود با عرض بیشتر، به سمت روستای درجان می رود.

در دو راهی مذکور، از بالا به پائین، راه مالرو به سمت راست و بالا، که از دیدگاه شخصی که از پائین به سمت بالا می آید، راه سمت چپ مالرو، راه دسترسی به آب معدنی شلف، در فاصله حدود 4 کیلومتری می باشد.

رودخانه این محل، به نام شلف رود، مشهور است که در دو راهی، با رودخانه سه هزار یکی میشود.

آب گرم سه هزار

برای رفتن به آب معدنی، به جای ادامه مسیر راه مالرو سه هزار به سمت سرپائینی، از مسیر دو راهی راه مالرو، به طرف بالا و مزارع لوبیای منطقه (روستای میان رود) حرکت میشود.

در این صورت، پشت در مسیر راه مالرو اصلی و به سمت چپ دامنه های منطقه، راه مالرو مزارع میان رود، قابل استفاده است. گفتنی است اراضی روستای میان رود و کرن، قبل از روستای درجان میباشد که ساکنان دائمی ندارند.

بعد از حدود 45 دقیقه پیاده روی متوسط، در محل دره فرعی شلف رود، که به دلیل جاری شدن نهر جاری از روی بلوک بزرگ سنگی با شیب زیاد، آب نهر شلف رود به صورت کف آلود، مشاهده میشود،

آب معدنی «شلف» میان رود قرار دارد. محل ریزش آب معدنی، به دلیل املاح آن، به صورت نارنجی و قرمز رنگ، درآمده است.

رودخانه سه هزار به سمت روستای درجان


مزارع لوبیا، میان رود روستای درجان

آب خارج شده از لوله آب معدنی شلف، به صورت گاز دار و دارای املاک زیادی است و طعم خاصی دارد.

گفته میشود برای نقرس و دفع سنگ کلیه و بیماریهای گوارشی، بسیار گوارا و مفید می باشد و حتی درگذشته های دور، به گواهی آزمایشگاه های اروپایی، خواص متعدد آن گواهی شده است.

بعد از کمی استراحت و خوردن آب معدنی و برداشتن آن، از همان مسیر رفته شده به آب معدنی، به سمت پائین برگشت شده و در سایه درختان مزارع لوبیا، نسبت به استراحت و خورد ناهار و نماز تا ساعت 15 عصر، اقدام شد.

آنگاه ادمه حرکت در راه مالرو به سمت روستای درجان، حدود نیم ساعت بعد، به روستای درجان رسیدیم.

آب معدنی شلف میان رود

در نزدیکی روستای مرجان، راه مالرو به صورت جاده شنی باریک، می باشد و بعد از گذشتن از رودخانه شمالی روستا، دارای پل و کف سیمانی برای عبور وسایل نقلیه، جاده شنی با عرض بیشتر به سمت پائین، مورد استفاده اهالی است.

در روستای درجان، اغلب وانت های نیسان حمل لوبیای درختی و نیز برخی اهالی با ماشین های شخصی، نسبت به جابجائی کوهنوردان و مسافران، اقدام می کنند.

در ادامه جاده خاکی، حدود 500 میر پائین تر از روستای درجان، روستای شهرستان قرار دارد که مدفن امامزاده عبدالوهاب می باشد.

مکانی که مورد علاقه زیارتی اهالی می باشد. هم چنین در حدود 300 متر پائین تر از مزار امام زاده، مغازه و مکان مناسب استراحت در روستای شهرستان میباشد که برای خرید برخی اجناس ضروری و در انتظار کرایه ماشین، برای رفتن به تنکابن، قابل استفاده است.

دره و نهر روستای درجان


امام زاده عبدالوهاب - روستای شهرستان سه هزار

ما نیز بعد از حدود یک ساعت انتظار و استراحت در این مکان، در ساعت 16/15 با ماشین یکی از اهالی، به سمت خرم آباد تنکابن رفتیم.

جاده روستای درجان در ابتدای راه، در حدود 15 کیلومتر جاده شنی و خاکی می باشد.

در میانه این راه، دو راهی جاده خاکی به سمت روستای پیچه بن، در شمالی ترین نقطه الموت قرار دارد.

ادامه جاده شنی در محلی به نام، دو راهی لتکاک روستای گاوبر، به جاده آسفالته سه هزار میرسد.

سپس در حدود 35 کیلومتر جاده آسفالته، در محلی به اسم دراز لات، محل تلاقی جاده های دو هزار و سه هزار، می باشد و جاده مشترک به سمت خرم آباد و کمربندی تنکابن ادامه دارد.

ما نیز در حدود ساعت 19 به تنکابن رسیدیم.
به امید سفرهای بعدی
حسین زینعلی

جنگل جاده سه هزار تنکابن

صفحه اصلي
تمامي عكس ها و متون اين سايت، مشمول قوانين و رعايت حقوق معنوي مي باشد. هر گونه استفاده مجدد، فقط با اعلام منبع و آدرس سايت، مجاز مي باشد
All rights is reserved